Hidžama u Bosanskoj Krajini

Prema tradiciji ustaljenoj već punih 8 godina u Velikoj Kladuši se radi hidžama 10 maja.

Predavanje u Tabačkom mesdžidu

U tabačkom Mesdžidu u Sarajevu održano je predavanje o hidžami. Dati su odgovori na brojna pitanja. Akcenat je stavljen na standarde hidžame. Dati su odgovori na brojna pitanja:  šta je hidžama ? Kako se izvodi hidžama ? Ko može izvoditi hidžamu ?Predavanje o hidžami u Tabačkom mesdžidu na YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=4zKj6IRpp9Y

Predavanja o hidžami u Podgorici i Rožaju

Održana predavanja o hidžami u R Crnoj Gori .  12  februara u Rožaju , a 13. februara 2014 godine u Podgorici

F TV u emisiji "Dobro jutro" objavila prilog o hidžami

Federalna TV je u emisiji Dobro jutro, donijela prilog o hidžami. Dr Merim Omerhodžić je iznio svoje osmogodišnje iskustvo i rezultate rada, te objasnio djelovanje ove izvanredne medicinske metode. 

TV Hayat - Dr. Merim Omerhodžić i razgovor o hidžami u emisiji "Recept za dobar život"


Prije snimanja emisije "Recept za dobar život". Doktor Merim Omerhodžić i popularni moderatorski dvojac: Faruk Čaluk i Aida Mahmutović
4.12.2013 

Nedjeljnik "NOVO VRIJEME" donio prilog o hidžami

Izvanredni i u mnogo čemu jedinstven nedjeljnik na ovim prostorima u svom izdanju 9.7.2013, godine donio je naslov  "Očistite organizam hidžamom"Tokom 2005. godine dr. Merim Omerhodžić obavio je teorijsku i praktičnu obuku obavljanja hidžame u medicinskom centru za hidžamu u Medini. Time je postao prvi certificirani ljekar u Bosni i Hercegovini za obavljanje hidžame. Certifikat mu je dodijelio Centar Merkez al-hidžama iz Medine (New Cupping Center Medina al-Munawara). U tradicionalnoj kineskoj medicini dr. Omerhodžić prakticira akupunkturu i tui-na masažu. Živi i radi u Sarajevu.... vidi dalje


Intrview za Klix.ba portal

Dr. Merim Omerhodžić : Puptanje krvi kao savremena medicinska metoda

Dr. Merim Omerhodžić je specijalista neurohirurg i jedina osoba u BiH sa certifikatom za liječenje tradicionalnom metodom puštanja krvi, hidžamom. Sa doktorom Omerhodžićem razgovarali smo o historiji ove metode, predrasudama koje izaziva, stavu savremene medicine i svim dobrobitima za organizam koje donosi.


(Foto : Nedim Grabovica/Klix.ba)

Prezentacija standarda hidžame na SAHAF-u

Posljedni dan održavanja SAHAF 2013, Halal sajma i foruma. Kao i u proteklim danima, organizatori su se potrudili da posjetiocima i učesnicima ponude kvalitetan sadržaj, kako zabavnog i kulturnog, tako i edukativnog karaktera.

Dr. Merim Omerhodžić je održao predavanje o Hidžami, savremenoj medicinskoj metodi zasnovanoj na sunnetu Poslanika s.a.v.s. Inače, Dr. Omerhodžić specijalista neurohirurgije je liječnik iz BiH koji posjeduje certifikat za hidžamu, koji je stekao u Medini....


Predavanje dr. Merima Omerhodžića na Sajmu halal privrede  u Skenderiji


Plaketa organizatora halal sajma  i foruma za promociju standarda hidžame 


Predavanje o hidžami u Mostaru

22.02.2013.godine u 19:15h u velikoj dvorani Kulturnog centra ''Kralj Fahd' održana je je predavanje i javna tribina na temu hidžame. Nakon predavanja slušaoci su imali priliku postavljati pitanja dr. Merimu Omerhodžiću koji hidžamu radi punih sedam godina i jedini je certificirani ljekar  na ovim prostorima


BHT 1 "Putevi zdravlja"

U emisiji BHT 1 " Putevi zdravlja", 24. februara 2013 prikazan je i prilog o hidžami. Ekipa emisije je posjetila dr. Merima Omerhodžića i napravila kraći prilog, iznoseći najvažnije činjenice o ovoj metodi o kojoj se sve više govori i piše.  LinkRTV Visoko "U društvu sa ..."

Emisija RTV Visoko "U društvu sa dr Merimom Omerhodžićem" prikazana je 22.02.2013 

Emisiju možete pogledati linkom na internetu 

https://www.youtube.com/watch?v=_viuWJEi0JQ 

AZRA  br. 830

Časopis AZRA u broju 830 od 23. januara 2013. godine na strani 60.  donosi članak o hidžami i intervju sa dr. Merimom Omerhodžićem  


    

Preporod br 2/98815 januara 2013. godine Preporod je u broju 2/988 objavio članak ef. Bajrić Kenana pod nazivom "HIDŽAMA (puštanje krvi) - SUNNET BOŽIJEG POSLANIKA, S.A.V.S., KOJI JE BIO ZABORAVLJEN" 

TV stanica IC Kakanj

Televizija IC iz Kaknja emitovala je emisiju o hidžami i intervju sa dr. Merimom Omerhodžićem. Razgovarano je o hidžami i dosadašnjem višegodišnjem iskustvu u njenoj primjeni. Emisija je emitovana 4. januara 2013 putem kablovske mreže.


Hidžama ne kvari post

Iz provjerenog Hadisa se zna da je Poslanik s.a.v.s. radio hidžamu dok je postio. Hidžama ne kvari post  ! 

Hidžama na Kosovu

Odazivajući se pozivu kolega ljekara sa Kosova, dr. Merim Omerhodžić je u privatnoj ordinaciji u Djakovici radio hidžamu. Obostrana je želja da se u ovom prostoru u budućnosti redovno radi hidžami i da to postane tradicija.  

Hidžama u Bosanskoj krajini

Prema ustaljenoj tradiciji koja se održava od 2006 godine hidžama se radi u Velikoj Kladuši i to prvi vikend u maju i prvi vikend u oktobru. 

Iskustva pacijenata

"Prije hidžame sam osjećao nervozu i bolove u vratu zbog čega sam imao potrebu da stalno "uvijam" vratom i "vrtim" glavom. Već nakon prvog tretmana nervoza se znatno smanjila, a bolovi skoro potpuno nestali. Nakon svakog tretmana se osjećam sve bolje i bolje, kao preporođen."

Patković Sejad, 38 g. privatnik

Kalendar zbivanja

Monday. 

Tuesday. 

Wednesday. 

Thursday. 

Friday. 

Novosti