| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |

Jagorčevina
Latiski naziv

jaglacPrimula officinalis
F
amilija:Primulaceae
Apotekarski naziv: Radix, Flores, herba primulae

Nazivi Jagorčevina, jaglac
Nalazište Raste na sunčanim i suhim livadama, rubovima šuma, obroncima i proplancima, među živicama i grrnljem, uz potoke i jezera, a uzgaja se i u vrtovima kao ukras.
Opis To je trajna, zeljasta biljka razgranatih listova, poredanih u obliku ružice. Listovi su dugoljasto jajasti, smežurani. Bljedožuti cvjetovi stoje na dugim drškama koje izrastu iz samog podanka, te čine štitac. Izgled cvijeta je karakterističan, a okus neugodno ljut. Cijela je biljka dlakava.
Branje Cvate među prvim cvijećem u proljeće, a tada se i sabire. Upotrebljava se čitava biljka. Korijen se bere u proljeće i jesen. Osušen miriše kao aniš. Ljekovitija je ona biljka čiji su cvjetovi na dugoj peteljci i nagnuti u stranu.
Sastojci Sadrži kalcij, natrij, saponin, saponozide: primaverin, primulaverin, a u cvijetu flavonoide. List ima mnogo vitamina C, a u listu još ima karotena, kristalizirane jaglačne kiseline.
Upotreba

Jagorčevina je nedovoljno iskorištena, ali vrijedna ljekovita biljka. Ona ima vrlo dugu povijest upotrebe lijeka, te je posebno bila korištena u liječenju stanje koji uključuju spazme, bolne grčeve, paralize i reumatske bolove [5].
Biljka sadrži saponine, koji imaju ekspektorantni učinak, te salicilate i koji su glavni sastojak aspirina i dejstuju na smirenje upale i protiv groznice [5]. Ovaj lijek ne bi trebao biti propisan za trudnice, bolesnici koji su osjetljivi na aspirin, ili one uzimanje antikoagulantne lijekov kao što su varfarin [5].

Cvijeće i lišće su sredstvo za smirenje, diaforetik (za poboljšanje znojenja), diuretik (za izmokravanje) i iskašljavanje [1, 2, 3, 4]. Oni se beru u proljeće i mogu se koristiti svježi ili sušeni [5]. Žuti vjenčić od cvijeća su antispasmodični sedativ [4]. Oni su preporučeni za liječenje pretjerane aktivnosti i nesanice, osobito kod djece [6]. Oni su potencijalno korisni u liječenju astme i drugih alergijskih stanja [6]. Korijen sadrži 5 - 10% triterpenoid saponini koji snažno podstiče iskašljavanje, vlaže sluznicu i tako olakšavaju čišćenje sluzi [6].Korijen može da se bere u proljeće ili jesen i suši za kasniju upotrebu [2]. Listovi imaju slična ljekovita svojstva korijena, ali su slabiji u djelovanju [6].

Ulje proizvedeno maceracijom cvjetova, ima antiehimotični učinak kod tretmana modrica. [1].
Korijen je također blagi diuretik, antireumatik i usporava zgrušavanje krvi [2, 6].
Kada je osušen i samljeven u prah koristi se za izazivanje kihanja [1].
Koristi se u liječenju kroničnog kašlja (osobito onih udruženih s kroničnim bronhitisom i kataralnom kongestijom), gripe i drugih febrilnih stanja [2].
Korijen može da se bere u proljeće ili jesen i suši za kasniju upotrebu [2]. Listovi imaju slična ljekovita svojstva korijena, ali su slabiji u djelovanju [6]. Homeopatski lijek koji je napravljen od biljke [2] koristi se u liječenju bubrežnih i kataralnih tegoba [2]. Njemačka komisija je u E Monografiji, terapijskom vodiču za biljni lijek, Primulu veris odobrila za tretman kašlja / bronhitiss (vidi [7]

  • [1]Chiej. R. Encyclopaedia of Medicinal Plants.
  • [2]Launert. E. Edible and Medicinal Plants.
  • [3]Lust. J. The Herb Book.
  • [4]Mills. S. Y. The Dictionary of Modern Herbalism.
  • [5]Bown. D. Encyclopaedia of Herbs and their Uses.
  • [6]Chevallier. A. The Encyclopedia of Medicinal Plants
  • [7]From Wikipedia, the free encyclopedia Commission E http://en.wikipedia.org/wiki/Commission_E ).
Pripravci
Jaglac pomaže cirkulaciju krvi, regulira neurednu menstruaciju u mladih djevojaka, otklanja nesvjestice, bolove koji se javljaju u jednoj polovici glave i lica, olakšava iskašljavanje, čuva srce izmoreno od čestog kašljanja zbog zastoja u plućima, kao kod bronhitisa, hripavca, upale pluća, prije i poslije krize, i u svim slučajevima kad je srce u opasnosti da smalakše. U te svrhe pije se odvar od 6 g usitnjenog korijena, kuhanog 10 min. u 2 dl vode, i to triput dnevno po 1 šolja. To je najbolja i najdjelotvornija doza. Napominjemo da 1 kahvena kašikica sadrži 5—6 g usitnjene biljke u suhom stanju. Ista doza vrijedi i za čaj od ćvijeta koji se samo popari kipućom vodom, a ne kuha se, i pošto poklopljeno odstoji 10 min., procijedi se. Pije se triput na dan po 1 šolja.
Protiv nesanice, za jačanje živaca, te za iskašljavanje i znojenje, za odstranjivanje loših tvari iz žila i zbog ublaživanja bolova kod kronične reume zglobova i kod uloga.

Čaj od 1 velike kašike lišća poparene s 2,5 dl kipuće vode, koji odstoji 5 min. Uzimaju se 1—2 fildžana dnevno, duže vrijeme..

Uklanja omaglicu, nesvjesticu, mučninu, lupanje srca, neuralgiju i kronični zatvor stolice. Čaj od 20 g suhog lišča jaglaca, prelivenog s 2,5 dl kipuće le i kuhanog još 5 min., Piju po 2 šalice dnevno. Doda li se tom čaju 1 velika žlica meda, pa se on kuha na tihoj vatri još 5 min., zatim poklopljen odstoji 10 min, i onda procijedi. Pije se dvaput dnevno po šalica radi liječenja od uzetosti.
Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Jaglac pomaže cirkulaciju krvi, regulira neurednu menstruaciju u mladih djevojaka, otklanja nesvjestice, bolove koji se javljaju u jednoj polovici glave i lica, olakšava iskašljavanje, čuva srce izmoreno od čestog kašljanja zbog zastoja u plućima, kao kod bronhitisa, hripavca, upale pluća, prije i poslije krize, i u svim slučajevima kad je srce u opasnosti da smalakše. Za te svrhe pije se odvar od 6 g usitnjenog korijena, kuhanog 10 min. u 2 dl vode, i to triput dnevno po 1 šalica. To je najbolja i najdjelotvornija doza. Sjetimo se da 1 kahvena kašikica sadrži 5—6 g usitnjene biljke u suhom stanju. Ista doza vrijedi i za čaj od ćvijeta koji se samo popari kipućom vodom, a ne kuha se, i pošto poklopljeno odstoji 10 min., procijedi se. Pije se triput na dan po 1 šalica. Protiv reume u zglobovima, čak i u zapuštenom stanju, treba 3—4 mjeseca piti čaj od cvijeta jaglaca svaki dan ujutro natašte i pola sata prije večere po fildžan.

Čaj od cvjetova povećava broj krvnih tjelešaca, liječi od histerije, zatvora stomačnih tegoba, navale krvi u glavu, indirektno i od proširenja srca i aorte, te srčanog i moždanog udara - mozgovne kapi.

Prah osušena i samljevena korijena služio je nekada za ušmrkavanje i kihanje kao »burmut«. Ali ako se ušmrkava 6 puta dnevno, on liječi od čestih nesvjestica.
Ako se 1 veća žlica usitnjenog korijena jaglaca kuha 5 min. u 3 dl kipuće vode, pa se to popije u tri obroka dnevno po 1 šalica, vrlo je koriisno protiv bronhitisa poslije preboljele gripe.
Korijen, koji blago čisti i stimulira mokrenje, može se mati u početku upale pluća, gripe i nazeba, jer snizuje temperaturu. Za samo mokrenje upotrebljava se čaj od lišća i cvijeta zajedno.
. 

™ dr. Merim ®

Ljekoviti pripravci, kupke, čajevi, ulja za masažu::

 

Ljekovito bilje
Ljekovite biljke
latinski nazivi
Komplementarna
Medicina:
Med i pčelinji proizvodi
Akupunktura
Ljekovito bilje
Biljni preparati
Ishrana
Hidžama
Masaža
Homeopatija
Aromaterapija


Search our ads by product:
Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute !
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com © 1999-2016, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt