| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |

LjUBIČICA- dr. Merim Omerhodžić
Latiski naziv

Viola odorata
Familija:Violaceae
Apotekarski naziv: Violae flos, folia, radix

Nazivi Ljubičica
Nalazište Raste po sjenovitim livadama, šumarcima, grmlju, uz plotove i u vrtovima.
Opis

To je mala proljetna biljka vlaknastog podanka s nadzemnim puzajućim vriježama. Lišće je srcoliko i nazubljeno na rubovima, ima duge peteljke.
Mirisni su cvjetovi poljskih Ijubičica su tamnomodri, ponekad bijeli, na dugim peteljkama, Cvjetovi vrtnih Ijubičica su tamnomodro ljubičasti, veći i još mirisniji.

Branje Cvate od marta do aprila. Konjen se bere rano, na početku proljeća, cvijet kad procvate, a list kad potpuno naraste, dakle Ijeti. Najljekovitiji je cvijet.
Sastojci Sadrži: salicilnu kisehnu, alkaloid violin, sličan ametinu, kojega ima u ipekakuani, heterozidnu modru boju, etenčno ulje i neke soli.
Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Osušeno cvijeće liječi od upale grla, dušnika i bronhija, izazvane nazebom, zatim od upale krajnika, od glavobolje, nesanice, atsme, tuberkuloze, nadimanja, podagre, gihta, kožnih osipa, ospica, šarlaha, škrofula i katara pluća, stimulira znojenje, potiče na povraćanje, čisti krv.
Protiv hripavca i naduhnutosti (meteorizma) Čaj koji se priprema tako da se 50 g svježeg ili 10 g suhog lišća kuha 5 min. s 1 kahvenom kašikom meda u 2,5 dl mlijeka, pa se to ostavi poklopljeno da stoji 15 min., a pije se svaki sat po 1 velika kašika u toku 4—6 hefti.
Astma, Čaj od 10 g lista ljubičice, poparenog s 2,5 dl kipuće vode, uz dodatak 1 velike kašike meda. Pije se u toku 2—3 tjedna, triput dnevno po 1 šalica. Taj se čaj može primijeniti i kao oblog u slučaju osipa na glavi novorođen-četa, a kod anginoznih upala grla dobro je njime grgljati.
Glavobolja Protiv glavobolje priprema se čaj tako da se 1 velika kašika mješavine od 10 g lišća ljubičice i 10 g metvice (Mentha piperita) popari s 2,5 dl kipuće vode, ostavi da stoji 10 min. i zatim se procijedi. Pije se tnput dnevno po 1 šalica.
Katar pluća Lišće ljubičice, kuhano u mlijeku, liječi od katara pluća..
Bronhitis i tuberkuloza Kad 100 g cvijeta ljubičice, 1,5 kg kandisa i 1/2 kg meda prelijemo s 1l kipuće vode, zatim to ostavimo da stoji 12 sati dobro poklopljeno, a nakon toga procijedimo pod pritiskom kroz platno, dobivamo sirup. Po 1 kavska žličica toga sirupa dodaje se šalici čaja od Ijubičicina lišća, pa se to pije svaki sat ili 2 sata po gutljaj, radi omekšavanja sluzi i lakšeg iskasIjavanja kod bronhitisa i tuberkuloze, a pomaže i u groznici. Cvijet ljubičice ukuhan s kandisom i medom kao slatko pomaže i u teškim slučajevima tuberkuloze. Uzima se svaki sahat ili 2 sahata po 1 velika kašika. Radi lakšeg izbacivanja sluzi kuha se 10 g korijena ljubičice u 2 dl vode 5 min., ostavi da stoji 10 min., Procijedi i zasladi s 50 g sirupa. Uzima se 5—6 velikih kašika na 1— dan.
Osipne dječije bolesti: ospice i šarlah Brzo i lako dijete će preboljeti ospice, šarlah i sl. ako mješavinu od 1 dkg svježeg ili 20 g suhog cvijeta, lišća ili vrijež ljubičice, po 20 g lišća kunice (Achilea millefolium), kadulje (Salvia officinalis), niske vodene metvice (Mentha aquatica) i 1 kg meda prelijemo s 1,5 1 kipućeg mlijeka, zatim ostavimo poklopljeno da stoji 15 min., nakon toga procijedimo i svaki sat dajemo djetetu po 1 veliku kašiku.

Giht i podagra,
migrena
otekline

Ako se 3 dkg svježeg ili 1 dkg suhog korijena i lišća ljubičice kuha1/2 sahata u 1 l vinskog sirćeta, ili se korijen namoči 12 sahata u sirćetu, pa zatim kuha 10 min., dobiva se sredstvo za obloge koji liječe od gihta i podagre. Samo lišće ljubice, zdrobljeno i privijeno na čelo i zatiljak, liječi od migrene; otekline splašnjavaju kad se njime oblažu. Kada se lišće ugrije, treba ga zamijeniti svježim.
Upale bubrega i mokraćnog mjehura Protiv upale bubrega i mokraćnog mjehura djelotvoran je čaj od 10 g suhog cvijeta, poparenog s 1 l kipuće vode,
Ako se prašak od Ijubičicna korijena, uzima svaka 2 ili 4 sata koliko stane na vrh noža, zamjenjuje u svim navedenim slučajevima sirup od ljubičice.™ dr. Merim ®

Ljekoviti pripravci, kupke, čajevi, ulja za masažu::

 

Ljekovito bilje
Ljekovite biljke
latinski nazivi
Komplementarna
Medicina:
Med i pčelinji proizvodi
Akupunktura
Ljekovito bilje
Biljni preparati
Ishrana
Hidžama
Masaža
Homeopatija
Aromaterapija


Search our ads by product:
Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute !
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com © 1999-2016, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt