| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |
luk

GASTROEZOFAGEALNA REFLUKSNA BOLEST - GERB

šta je ?
šta ga uzrokuje?
kako nastaje?
znaci bolesti
tok bolesti
komplikacije
dijagnostičke metode
preventiva i liječenje
lijekovi
hirurgija
gdje se liječi?
literatura
autori

Šta je GERB?

GERB (eng. GERD-gastro-oesophageal reflux disease) je pojava kiselog želučanog ili alkalnog duodenalnog sadržaja u jednjaku. Bolest se obično veže za pojam dispepsije, tj. njen glavni simptom - žgaravicu.

To je jedna od najčešćih oboljenja jednjaka. Pojam je uveden 1930. godine, kada je primijećeno da je oštećenje sluznice jednjaka (ezofagitis) posljedica prisutnosti želučanog sadržaja u njemu.
Danas je bolest više zastupljena u razvijenim, a slabije u zemljama u razvoju.

Neki pacijenti imaju simptome bolesti bez pojave upale sluznice, dok drugi imaju uznapredovale komplikacije (koje nisu nimalo bezazlene) uz blage simptome.
Ova činjenica, kao i podatak da je učestalost GERB-a u svijetu u značajnom porastu, upućuje na važnost i ozbiljnost ove bolesti.

Šta je dispepsija?

Dispesija (lat. indigestio) označava osjećaj punoće u trbuhu, bolnog pritiska i nelagodnosti koji se pojavljuje u vezi sa uzimanjem hrane. Pojam se obično proširuje na mučninu, žgaravicu, podrigivanje, vjetrove, nadutost. Najčešći dispeptički simptom je žgaravica, a ona nerijetko ukazuje na GERB.
Najčešći uzroci dispepsije potiču od organa probave.
Simptom je čest kod hijatalne hernije (kila), čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, bolestima gušterače, jetre, žučnog mjehura, a prisutan je i kod zločudnih tumora probavnih organa. Dispesija se takođe sreće u srčanom popuštanju, plućnoj tuberkulozi, hroničnim oboljenjima bubrega, uzimanju nekih lijekova, dugotrajnom uzimanju alkohola.

Često se ne utvrdi organsko porijeklo bolesti, pa se simptom može pripisati funkcionalnom poremećaju gornjeg dijela probavnog trakta. Ovakva interpretacija tegoba dopuštena je tek nakon što je provedena detaljna analiza, nakon što se isključe organski uzroci dispepsije.

HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje
teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2001, by HealthBosnia.com, e-mail medmaster@koming.com. ALL RIGHTS RESERVED.