Komplementarna
Medicina:
 
Med i pčelinji proizvodi
Akupunktura
Ljekovito bilje
Biljni preparati
Ishrana
Hidžama
Masaža
Homeopatija
Aromaterapija
 
Drugi tee fest
Treći tee fest
Treći bee fest
Četvrti bee fest
Peti tea fest
Peti bee fest
Bee fest 2010
 
Novi proizvodi
 
Heljda eko


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |

Alternativna medicina > ljekovito bilje i pripravci > heljda

HELJDA EKO - SARAJEVO
Organski uzgojena heljda. Proizvodi od heljde: brašno, ljekoviti pripravci, heljdini jastuci.
Kontakt telefon: + 387 61 229 430

Heljda
Fagopyrum aesculentum
Familija : Polygonaceae
Ljekarnički naziv: nije u farmakopeji

Nalazište: Potjeće iz Azije. U Evropi raste u brdskoplaninskim krajevima, èak i na siromašnijem pječanom tlu, ako ima dosta vlage i kiše. Zrno je vrlo osjetljivo na mraz.

Opis: Ta jednogodišnja biljka vrlo je hranjiva namirnica, nalik na ostale žitarice. Njezina uspravna stabljika ima strelièaste listove, duge, uske i šiljate, s ružičastim ili bijelim, a na dnu zelenkastim cvjetićima.

Sadrži: Cijela biljka ima oko 2,5 % flavonskog heterozida rutina u svježem lišću, cvijetu i nešto malo u stabljici. U plodu i sjemenu ga nema. Za industrijsku proizvodnju rutina služi samo ako se pokosi u vrijeme cvatnje, jer se sušenjem rutin brzo gubi.

Bere se: uglavnom sjeme za hranu, a njezino brašno služi za lijek.

Pripremanje lijeka, promjena i djelovanje:
Heljda pojačava otpornost kapilara i smanjuje njihovu propusnost, pa time snizuje krvni tlak. Rutinska komponenta koju sadrži pojačava djelovanje vitamina C, te ima svojstvo P - vitamina, kao i drugi flavonski derivati. Pomaže protiv raznih vrsta proljeva, glista, zaudaranja iz usta, kožnih bolesti i krasta. U te svrhe jede se kaša od heljde, koja mora biti svježa, čista i samljevena, a kuha se tako dugo dok u njoj kašika ne stoji. Heljdina kaša može se jesti kad god se osjeti želja ili glad. Može se zaèiniti maslom ili s malo peršuna, kopra i luka, jer je Ijekovita i hranjiva. Za vanjsku upotrebu služi heljdino brašno skuhano u kašu kojom se oblažu bolesna mjesta.Poručite pouzečem garantovano dobar med !Bejtić Senad,
Kostela bb,
77101 Bihać,
tel +387 37 302 302
PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2010, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. e-mail