www.zdravstvo.com
 
 
 
 

 Bolnički jelovnik

AIDS

Diabetes

Dizinterija

Oboljenje jetre

Enterokolitis

Meningitis

Salmonela

Ulcerokolitis

Uroinfekt


F r e s e n i u s

K a b i
 
Normalan metabolizam
Katabolizam
Pedijatrija 1-12 god.
Diabetes mellitus
Hepatična insuficijencija
Renalna insuficijencija
Kritična oboljenja
Onkologija
Malapsorpcija
Povećane energetske potrebe
Disfagija
 

DIJETA KOD OBOLJELIH OD DIZENTERIJE

Prvi je zadatak nadoknada tekućine peroralnim putem ili putem infuzija. Pored ove nadoknade preporučuje se 2dl vode sa 1 kašikicom natrijevog hlorida i 1 kašikice sode bikarbone uz upotrebu specifičnih lijekova. Energetske potrebe su 1900 kcal (bjelančevina 50-7mg, ugljikohidrata 180-250g,masti biljnog porijekla 40-50mg.
Dijeta se sastoji u tečnoj i kašastoj hrani: čorba od riže, griz na vodi, makaroni, kuhani krompir bez masti u obliku kaše, pa se postepeno dodaju svježi kravlji sir i isjeckano posno meso.

ZABRANJENE NAMIRNICE
Jaka i masna jela, konzervirano voće i povrće, gazirani sokovi, alkoholna pića i fermentirani sirevi.
Povrće treba izbjegavati dvije sedmice.
Desetog dana po smirivanju znakova bolesti prelazi se na normalnu ishranu.

I stepen II stepen III stepen IV stepen V stepen
Ruski čaj ili čaj od šipka sa natrenom, limun, prežgana juha bez masnoće, rižina sluz, juha od mrkvice Sve što je uključeno u I stepen, svježi kravlji sir, tvrdo kuhana jaja, prepečeni bijeli hljeb ili dvopek Sve što je u II stepenu, juha od kosti, nemasna, kuhana piletina, teletina i bijela riba. Kosani odrezak bez začina, pileći i teleći bujon, pirjana riža, krupica, mrkva. Salata od mrkve, tijesto industrijske proizvodnje. Domaći rezanci, kuhane štrudle sa sirom, biskvit, krupice, dvopek, palačinke sa sirom, savijača sa sirom, čokolada sa kuhanjem, banane, jabuke, pečeni pire i kompot od voća. Sve što je navedeno u III stepenu, bijela kahva i kakao. Pirjana teletina i piletina. Teleći i pileći rižot, pirjana mrkvica, salata od mrkvice, okruglice od riže, umak od paradajza Svježi kravlji sir sa malo kiselim vrhnjem. Topljeni sir, kiselo mlijeko i jogurt, špinat ili blitva pasirana, okruglice od hljeba, slani kuhani krompir, mješano pasirano povrće, keks petit.

Sedmične dijetalne programe ishrane za infektivne bolesnike pripremio:
Amer Ovčina, viši medicinski tehničar
KCU Sarajevo Klinika za infektivne bolesti


< Predhodno   Sljedeće>

 
Malnutricija
Intolerancija proteina mlijeka
Sindrom kratkih crijeva
Inflamatorna oboljenja crijeva
Preoperativna nutricija

| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |

Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute! HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com © 1999-2008, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt