Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Sufizam i Psihologija
Sadržaj
Mr Ašk Gaši: Predgovor bosanskom izdanju
Thomas H. Elmore.: Predgovor
Predgovor autora bosanskom izdanju

Top Stories
Podvlačimo
Lokalne novosti
Svijet
Region
Življenje
Sport
Mišljenja


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |

 

PREDGOVOR BOSANSKOM IZDANJU
Knjiga "Sufizam i psihologija" profesorice Lynn Willcox, koju je na naš jezik prevela dr. Amra Delić, je nešto sasvim novo na bosanskohercegovačkom tržištu, pa i šire. Mnoge knjige objavljene tokom proteklih 10-15 godina tretiraju različite aspekte islamske mistike ili duhovnog u islamu. Često je literatura koja se publikuje namijenjena samo muslimanskim čitaocima, s obzirom na vokabular i ciljanu grupu, a veći dio ove literature ili pripada klasici islamske mistike ili "klasici" orijentalne literature.
Svjedoci smo da se na zapadnom tržištu, posebno na engleskom jeziku, pojavljuju djela koja tretiraju religiju, vjeru i duhovnost kroz prizmu nauke a sve su češće i komparativne studije na relaciji nauke i duhovnosti. U tim studijama prednjače religije dalekog istoka i, naravno, religije prisutne i dominantne na Zapadu, pri čemu je islam općenito, a sufizam kao duhovna dimenzija islama posebno, zapostavljen. Iako je sufizam u islamu prisutan i "star" koliko i sam islam, sufizam kao psihologija islama se otkriva tek pojavom radova poput ovog profesorice Willcox.
I sama ekspert u psihologiji i profesor psihologije na univerzitetu, prof. Willcox u svojoj knjizi daje sažetu ali iscrpnu historiju moderne psihologije koja je stara tek stotinjak godina, te sufizma koji seže u povijesti sve do početaka islama, tj. 1400 godina. Autorica čitaoca upućuje u osnove psihologije, različite pravce i teorije koje su se pojavljivale tokom proteklog stoljeća u razvoju ove nauke, ali nam istovremeno pruža osnove fiziologije, daje informacije o psihofizičkom funkcioniranju čovjeka i njegovog razvoja. U svojim objašnjenjima i opisima prof. Willcox ne propušta priliku da se dotakne i drugih naučnih disciplina u svrhu poređenja ili dopunjavanja čime zapravo pruža cjelovitiju sliku čovjeka i njegovog života i razvoja.
Slika koju prof. Willcox daje o modernoj psihologiju čini ovu naučnu disciplinu nedovoljnom za potpun i savršen čovjekov razvoj. Mnogi teoretičari su pružili samo materijalni razvoj psihologije ne osvrćući se ili čak negirajući postojanje duhovnog svijeta, duše ili čak Boga kao stvoritelja svijeta i čovjeka. Ta činjenica, da se nauka odvaja od čiste vjere i da se čovjek posmatra samo kao materijalno biće, je rezultirala ograničenim rezultatima koje je moderna psihologija, i ne samo ona, dala.
Willcoxova umjeto toga nudi jedan drugačiji pristup. Kroz djela Škole islamskog sufizma (Mekteb Tarikat Uvejsi Šahmaksudi) i kroz konkretno iskustvo ljudi koji su razvili metode usavršavanja čovjeka i izvan njegovih materijalnih granica, autorica je praktično kompletirala psihologiju ovim sufijskim iskustvom. Kroz svako poglavlje koja tretiraju različite aspekte čovjeka i njegovog postojanja, autorica je dala isrpne rezultate nauke putem brojnih referenci i citata, da bi te različte aspekte čovjeka dodatno pojasnila ili kompletirala sufijskim učenjem i praksom.
U svom pristupu Willcoxova nije isključiva ni kada se doticala iskustva duhovnog razvoja čovjeka u drugim tradicijama. Često ističe postojanje iste ili slične tradicije u nekim drugim religijama i duhovnim pravcima. Općenito, potreba za čistom i iskrenom religijom se naglašava nasuprot materijalizacije i od vjere ogoljenog čovjeka. Nauka i naučna dostignuća imaju svoju ulogu i dosežu do određene granice. Spoznaja čvojeka putem nauke služi materijalnom razvoju ali nakon dostignute granice čovjeku je potrebna vjera i putem iskrenog odnosa sa svojim Gospodarom Bogom spoznaja se širi a život postaje smisleniji i ljepši. Bez vjere u Boga, nauka se može okrenuti i protiv čovjeka i njegovih interesa i biti mu teret na ovom svijetu.
Ono čime autorica posebno fascinira u svojoj knjizi je sposobnost i lahkoća korištenja velikog broja izvora i referenci te pozivanje na autore iz različitih oblasti i disciplina te povezivanje različitih disciplina i iskustava u jedinstvenu cjelinu. Na taj način, profesor Lynn Willcox na jedan pristupačan i pedagoški način približava problematiku i onim čitaocima kojima je ova problematika strana, kako kad je u pitanju psihologija tako isto i kad je u pitanju sufizam i duhovnost uopće. Multidisciplinaran karakter ove knjige je vidljiv iz svakog njenog poglavlja. Stoga je ovo djelo izvor korisnih znanja i vrijednih informacija za širok krug čitalaca. Tim prije, jer je ova vrsta literatu e do sada bila vrlo rijetka na našim prostorima, ako je uopće i bilo. Nauka o religiji ili religioznosti je oblast u povoju u Bosni i Hercegovini ali i u drugim zemljama iz bivše Jugoslavije pa će ova knjiga bit. vrlo značajan nodsticaj njenom daljem razvoju. Djelo će popuniti prazninu koja vlada u nas kako u oblasti psihologije religioznosti tako i kroz aspekte naučnog i iskustvenog tretmana vjerskih fenomena.
Ašk Gaši
 Sadržaj
Mr Ašk Gaši: Predgovor bosanskom izdanju
Thomas H. Elmore.: Predgovor
Predgovor autora bosanskom izdanju

 


 

Search our ads by product:
Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute !
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com ©
1999-2007, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt