Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Sufizam i Psihologija
Sadržaj
Mr Ašk Gaši: Predgovor bosanskom izdanju
Thomas H. Elmore.: Predgovor
Predgovor autora bosanskom izdanju
Prim Mr.sci. Dr Mevludin Hasanović, spec.neuropsihijatar
Pravo nerođene djece na život i Kur´an
Odnos Kurana prema intimnom životu
Tesawwuf (sufizam dervišluk) srce Islama

Top Stories
Podvlačimo
Lokalne novosti
Svijet
Region
Življenje
Sport
Mišljenja


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |

 

SUFIZAM I PSIHOLOGIJA
Izdavač: Medžlisa Islamske zajednice Tuzla,
Urednik Doc. dr. sci. Izet Zikjri Pajević
Recenzenti Prof. dr. sci. Osman Sinanović i Mr. Ašk Gaši
Naslov originala Sufism and Psychology Copvright © Lynn Wilcox, 1995
Prijevod sa Engleskog Amra Delić. 256 str. ; 23 cm
O autoru
Lynn Wilcox je psiholog i profesor Kalifornijskog državnog univerziteta Sacramento, gdje je zauzimala nekoliko pozicija i držala katedru. Doktorirala je na Univerzitetu Missouri. Priznati stručnjak u svojoj oblasti, sa više od 30 godina iskustva u savjetovanju i psihoterapiji, bila je službenik u različitim stručnim udruženjima, konsultant, komentator i instruktor brojnih lokalnih, regionalnih i nacionalnih organizacija i agencija. Primila je brojna odlikovanja uključujući Gregory Fellowship, Danforth Fellowship, Professor Promise Award za znanstvenu primjenu sufijske metodologije, a 1988. godine Meritorius Performance Award. Dr. Wilcox je autor brojnih djela. Instruktor je na časovima sufijske koncentracije i meditacije.

O knjizi
Ova knjiga predstavlja fascinirajući, a ujedno, i dirljiv iskaz o tome šta znači biti čovjek. Tačnije, psihologija sadržana u ovoj knjizi je psihologija koja je živa i odnosi se na prirodne impulse i ritmove univerzuma; dinamičnu kreativnu božansku energiju koja je, paradoksalno, neprestano u procesu izražavanja same sebe... To je psihologija koja transcendira svoje granice, uzimajući za predmet svog proučavanja individue koje zorno predstavljaju ljudsko i božansko (u sebi).   Thomas H. Elmore, Ph.D.

PREDGOVOR AUTORA BOSANSKOM IZDANJU
Mi koji smo u Americi ne možemo upotpunosti razumjeti traumu i tragediju koju je pretrpjelo stanovništvo Bosne i Hercegovine, jer to nismo iskusili. Međutim, više od 1400 godina, kroz historiju sufizma prenosile su se poznate priče o progonstvu i mučenjima, kao i brojnim historijskim zbivanjima koja su bila visoko traumatizirajuća poput onih koje ste i vi pretrpjeli. Kroz sva ova stoljeća, sufijska učenja i tehnike sufizma dononosili su ljubav, sreću, radost i mir uprkos velikoj patnji. Istinsko i trajno iscjeljenje ovako dubokih rana zahtijeva kretanje iznad površnog nivoa ljudskog bića u carstvo duše. Stara izreka kaže: Ijekar liječi, a Bog zdravlje daje. U ovom slučaju, potrebno je ozdravljenje duše, a sufizam je nauka o duši. Stoljećima se sufizam nazivao Put ljubavi, a Božija ljubav je vrhunski iscjeljitelj. Postoji veće carstvo od ovog materijalnog svijeta, a sufizam nas uči kako da transcendiramo životne patnje, ponovno dobijemo pristup u to carstvo i nađemo utjehu u Voljenom Bogu.

Duboko se nadam da će učenje Mevlane Salaheddin Ali Nadira Shah Anghe, Pira, Uvejsi, prosvijetliti i donijeti ljubav, nadu, radost i spokoj napaćenim dušama u Bosni i Hercegovini.
Lynn Wilcox

Čežnja za ljubavlju,
Traženje je daha.
Ljubav je kiša koja pročišćava,
Ispira nevolju.

Voljeti nekoga
Donijet će ti zadovoljstvo,
Biti u ljubavi
Daje ti život.

Ispunjenje ljubavi
Identitet je svakog bića
Sjećanje na Voljenog
dah je života u duši.

Univerzum je veliki,
Bez granica.
Zaljubljenik je zauvijek,
Vječan, suštinski.

Pozivanje Voljenog
Obnavlja život.Reklamne poruke Zdravstvo.com

  

 


 

Search our ads by product:
Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute !
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com ©
1999-2007, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt