| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Linkovi |


Difen gel 1%

Topikalni nesteroidni antireumatik

Sastav 1 g gela sadrži: 11,70 mg diklofenak dietilamina

Djelovanje Diklofenak je nesteroidni antireumatik koji ublažava bol u mirovanju i pokretu, smanjuje otok zglobova i upalu, te osporava progresiju bolesti. Difen gel se lako utrlja u kožu a zahvaljujući alkoholno- vodenoj komponenti izaziva umirujući osjećaj hlađenja.

Indikacije
Difen gel se primjenjuje za lokalno simptomatsko liječenje bola i upale kod:
- traumatskih upala tetiva, ligamenata, mišića i zglobova usljed nagnječenja, uganuća i iščašenja
- lokaliziranih oblika reumatizma mekih tkiva (tendovaginitis, entezopatija, burzitis, bolno rame)
- lokaliziranih oblika degenerativnih reumatskih bolesti (osteoartroza perifernih zglobova i kičme)

Doziranje i primjena
Odrasli Difen gel primjenjuje se topikalno. U ovisnosti od veličine oboljele površine, 3-4 puta na dan nanijeti 2-4 g Difen gela na oboljelo mjesto i lagano utrljati. Trajanje liječenja ovisi o indikaciji i postignutom terapijskom uspjehu.
Ne preporučuje se primjena Difen gela duže od 14 dana. Nakon 2 sedmice preporučuje se ljekarska kontrola, odnosno nakon 28 dana u tretmanu osteoartritisa.
Djeca Ne preporučuje se primjena Difen gela kod djece, obzirom da sigurnost i efikasnost primjene lijeka kod djece nije ispitana.

Posebna upozorenja
Difen gel se smije primijeniti samo na zdravu, neozlijeđenu kožu, bez otvorenih rana. Gel ne smije doći u kontakt sa sluznicama ili očima. Ne preporučuje se aplikacija Difen gela pod okluzivnim zavojem, obzirom da se na taj način trostruko povećava količina apsorbiranog diklofenaka. Nakon nanošenja Difen gela ruke treba oprati, osim u slučaju kada se ruke tretiraju Difen gelom.

Pakovanje
Tuba sa 40 g gela

OTC lijekovi
 u svim apotekama bez recepta
Bostrombin gel
Bostrombin mast
Bronchobos
Lydoporoct mast
Pilfud 5%
Ranibos 75
Stomatidin
Vitamin AE
Ovi se lijekovi mogu nabaviti bez recepta u svim apotekama
{market}
Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute! HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com © 1999-2008, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt