| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Linkovi |
Proizvod Bosnalijeka
ACETILSALICILNA KISELINA sastav
mehanizam djelovanja
farmakokinetika
indikacije
doziranje
kontraindikacije
neželjena dejstva
interakcije se drugim lijecima
savjeti pacijentu

Fabrički zaštičeni nazivi: Bospyrin 100, Acisal, Andol, Aspirin, Nibol

SASTAV:
Acetilsalicilna kiselina skraćeno (acetisal) je jedan od najstarijih sintetskih lijeka koji se i danas opravdano primjenjuje u terapiji hiperpireksije-povišene tjelesne temperature, srednje jakih bola i reumatizma. Nova saznanja o djelovanju acetilsalicilne kiseline dovela su do toga da u savremenoj medicini acetisal ima veliki značaj u terapiji kao inhibitor agregacije trombocita.


MEHANIZAM DEJSTVA
U osnovi analgetičkog, antipiretičkog i antiintlinflamatornog dejstva (djelovanja protiv bola, povišene temperaure i upale) acetilsalicilne kiseline je inhibicija sinteze prostaglandina. Analgetski efekat posljedica je blokade stvaranja impulsa bola na penferiji, kao i centralnog djelovanja, vjerovatno na nivou hipotalamusa. Antipiretički efekat acetisal postiže dejstvom na centar za termoregulaciju u hipotalamusu, što dovodi do periferne vazodilatacije, povečanog protoka krvi kroz kožu, znojenja i pada telesne temperature. Antiinflamatorno dejstvo acetisala vjerovatno je posljedica inhibicije sinteze i dejstva prostaglandina i drugih medijatora inflamacije.

Antiagregaciono dejstvo acetisal ostvaruje inhibiciom enzima prostaglandin ciklooksigenaze u trombo- citima i time spriječava formiranje agregacionog agensa tromboksana A2.


FARMAKOKINETIKA
Acetisal se resorbuje brzo i kompletno poslijee oralne primjene. Raspoređuje se dobro u svim tjelesnim tekučinama i tkivima, prolazi hematoencefalnu barijeru, placentu i izlučuje se mlijekom dojilja. Vezuje se za proteine plazme oko 76 - 90%. Izlučuje se putem urina, a brzina izlučivanja zavisi od pH urina (naj- veća je pri pH 7,5 i više).

INDIKACIJE:

  • Bolovi blagog ili srednjeg intenziteta (glavobolja, zubobolja, menstrualni bolovi, mialgija, neuralgija, neuritis)
  • Febrilna stanja tj. stanja povišene tjelesne temperaure (grip, groznica, prehlada, infekivne bolesti)
  • Reumatske bolesti (reumatoidni artritis, juveniini artritis, osteoartritis, reumatska groznica)
  • Profilaksa infarkta miokarda, ishemijskog ataka, cerebralne tromboembolije, tromboembolije arte- rija i vena.

DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE.
Odrasli:
500 mg - 1 g na 4 - 6 sahata, maksimalno 4g dnevno (analgoantipiretik)
500 mg dnevno (prevencija tromboze)
Djeca:
do 80 mg/kg telesne mase dnevno podijeljeno u 5 - 6 doza, maksimalno 130 mg/kg telesne mase dnevno (samo kod juvenilnog artritisa)

KONTRAINDIKACIJE:
Preosjetijivost na salicilate, peptički ulkus (čir), hemoragije (kravarenja) različite etiologije-uzroka, hemofilija, posljednji mjesec trudnoće, teško oštećenje jetre.

Oprez je potreban kod bolesnika sa poremećenom funkcijom bubrega, bronhijalnom astmom, u stanju dehidratacije. Acetisal ne treba davati sedam dana prije hirurške intervencije i u postoperativnom toku. Djeci do 12 godina oboljeloj od virusnih infekcija ne treba davati acetilsalicilnu kiselinu zbog opasnosti od Reye-ovog sindroma (u ovim slučajima preporućuje se upotreba Paracetamola).

NEŽELJENA DEJSTVA:
Neželjena dejstva acetilsalicilne kiseline mogu se javiti kod preosjetljivih osoba i u slučaju dugotrajne primjene visokih doza. Manifestuju se kao krvarenje iz gastrointestinalnog trakta, vrtoglavica, glavobolja, šum u ušima, znojenje, mučnina, povraćanje i poremećaji koagulacije krvi.

INTERAKCIJA SA DRUGIM LIJECIMA:

Antacidi ............. smanjenje koncentracije acetilsalicilne kiseline uplazmi
Askorbinska kiselina ...... smanjenje izlučivanja i povećava koncentracije acetilsalicilne kiseline u plazmi
NAS ................ povećan rizik od neželjeih dejstava u gastrointestinalnom traktu
Oralni antikoagulansi i heparin povecano antikoagulantno dejstvo i rizik od krvarenja
Oralni antidijabetici i insulin.. opasnost od hipoglikemije

 

SAVJETI BOLESNIKU
Kontinuirano uzimanje velikih doza mora da bude pod kontrolom ljekara. Bolesnicima koji teže podnose acetisal preporučuje se da lijek uzimaju poslije jela ili da uzimaju puferovani preparat acetilsalicilne kiseline

Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute! HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com © 1999-2008, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt
OTC lijekovi
 u svim apotekama bez recepta
Bostrombin gel
Bostrombin mast
Bronchobos
Lydoporoct mast
Pilfud 5%
Ranibos 75
Stomatidin
Vitamin AE
Ovi se lijekovi mogu nabaviti bez recepta u svim apotekama
{market}
Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute! HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com © 1999-2008, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt