| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Linkovi |


Prijatelj projekta
HEPARIN mast sastav
mehanizam djelovanja
farmakokinetika
indikacije
doziranje
kontraindikacije
neželjena dejstva
interakcije se drugim lijecima
uticaj na laboratorijske teste
savjeti pacijentu

NAZIV: BOSTROMBIN® mast 30 000 i.j.
Heparin, dekspantenol, alantoin
Lijekovi s heparinom za topikalnu primjenu
C05BA53

SASTAV:

1 g masti sadrži: 300 i.j. heparin-natrija; 3,0 mg alantoina i 4,0 mg dekspantenola 1 g želea sadrži: 500 i.j. heparin-natrija; 2,5 mg alantoina i 2,5 mg dekspantenola.

MEHANIZAM DEJSTVA

Heparin, alantoin i dekspantenol, aktivne komponente preparata su u funkcionalnom sinergističkom odnosu i tako ispoljavaju pojačano antitrombotičko i granulaciono djelovanje. Heparin onemogućava stvaranje mikrotrombova u upaljenim i povrijeđenim područjima kože i krvnih sudova, do 1 000 puta ubrzavajući učinak antitrombina, inhibitora djelovanja trombina i drugih proteaza faktora koagulacije. Antiflogističko djelovanje heparina zasniva se na njegovoj sposobnosti da izazove vazodilataciju, detoksikaciju u upalnom području i neutralizaciju histamina. Dekspantenol je djelotvorna supstancija iz grupe vitamina B, izaziva pojačanu granulaciju i epitelizaciju. Alantoin je prirodna organska supstancija koja stimulira procese razmjene materija u potkožnom tkivu, podstiče rast ćelija i aktivira odstranjenje štetnih metaboličkih produkata. Djeluje antiflo-gistički i pomaže apsorpciju heparina.

FARMAKOKINETIKA

Heparin se ne apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Nakon topikalne aplikacije dobro penetrira u sve slojeve kože. Dokazano je da za oko 30 minuta prolazi barijeru rožnatog sloja kože, pri čemu oko 50% nanešenog heparina ostane na površini. Od penetrirane količine u rožnati sloj dospijeva 6-12%, u epiderm 0,25-2,5%, u korijum 0,7-1,7%, i u subkutis 0,02-0,2%. Neznatna količina lokalno primijenjenog heparina izlučuje se urinom i to u vidu njegovih metabolita.

INDIKACIJE:

-površinski tromboflebitisi
-prevarikozni sindrom
-bolovi u proširenim venama, postflebitični sindrom
-limfangitis, venozna i limfatična staza
-bolovi i grčevi u mišićima nogu
-sportske i saobraćajne povrede (hematomi, kontuzije, distorzije)
-tendovaginitis i burzitis
-infiltrati i upalni procesi na koži

DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE.

Mast ili žele se nanose 1 do 3 puta dnevno na oboljele površine kože, u sloju debljine 2 mm i blago se utrljaju. Kod zapaljenja vena primjenjuje se mast, bez utrljavanja. Preporučuje se stavljanje elastičnog, a po potrebi i okluzivnog zavoja.

NEŽELJENA DEJSTVA:

Neželjeni efekti do sada nisu uočeni.

INTERAKCIJA SA DRUGIM LIJECIMA:

Posebna upozorenja

U slučaju pojave alergijskih reakcija, terapiju treba odmah prekinuti. Bostrombin treba pažljivo nanositi u blizini sluznica; posebno sluznica oka može biti iritirana.


Uticaj na psihofizičke sposobnosti pacijenta

Lijek ne utiče na psihofizičke sposobnosti pacijenta.

Čuvanje

Mast čuvati pri sobnoj temperaturi 150C-250C, u dobro zatvorenim tubama.
Žele čuvati pri sobnoj temperaturi 150C-250C, u dobro zatvorenim tubama.

Način izdavanja lijeka

Lijek se izdaje samo uz ljekarski recept.

Pakovanje

Tuba s 40 g masti
Tuba s 40 g želea

Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute ! HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com © 1999-2008, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt