Novosti 2010
Novosti 2009
Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
18.01.2006 u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana proslava 55 godina Bosnalijeka
12-15 april U Sarajevu održan Kongres hirurga federacije BiH
06 i 07. maja u sali "Kulturnog centra Kralj Fahd" u Sarajevu održan je Prvi evropski simpozijum o hidžami.
5-7 maja u Beogradu održana 1. Međunaroda konferenciji o integraciji konvencionalne i tradicionalne medicine
1.aprila u amfiteatru Franjevačke teologije u Sarajevu održan Prvi međunarodni bioetički simpozijum: Integrativna bioetika i izazovi savremene civilizacije.
03 i 04. juna 2006. godine u Hotel Aqua, Sarajevo, BiH održan je Drugi bazični kurs enteralne i parenteralne ishrane. Sponzori kursa: Novartis, Fresenius Kabi, Bosnalijek, Abbott
CENTAR ZA SRCE
Svečanost povodom otvaranje "Centra za srce" održana je u amfiteatru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu 18. augusta 2006 godine. U novom kliničkom bloku Centar su otvorili Mr.Denis Zvizdić premijer Kantona i Prof.Dr.Faris Gavrankapetanović direktor KCUS-a.
2. kongres gastroenterologa BiH. održan je od 27. do 30. septembra u hotelu "Tuzla" u Tuzli, BiH. U okviru kongresa održava se i prvi stručni sastanak medicinskih tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji.
2. Međunarodni kongres socijalne medicine i javnoga zdravstva. Od 14. do 16. septembra u hotelu "Sunce" u Neumu, BiH.
24. septembar, svjetski dan srca. Tim povodom su 22.09.2006. g. Odjeljenje medicinskin nauka ANUBiH i Udruženje kardiologa BiH organizovali simpozijum  "Kardiovaskularne bolesti, sociomedicinski problem današnjice".
U Sarajevu se od 20. do 24.septembra 2006 godine održava Četvrti festival meda, pčelinjih proizvoda i ljekovitih pripravaka
U Sarajevu je održan MEDICOP 2006. - tredicionalni Sajam medicinske opreme. Sajam je održan od 17.do 20. oktobra 2006.
U Istambulu je 2. i 3. novembra održan Drugi internacionalni worshop o neuroendoskopiji.
U Banjaluci se od 2. do 5. novembra održan Treći kongres infektologa BiH, koji je okupio više od 150 učesnika iz BiH, Srbije, Crne Gore, Slovačke i Rusije.
Od 9. do 12. novembra 2006. godine u Mostaru je održen Drugi kongres neurologa Bosne i Hercegovine.

Top Stories
Podvlačimo
Lokalne novosti
Svijet
Region
Življenje
Sport
Mišljenja


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |

 
2006

Novosti iz zdravstva i medicine

55 GODINA U SLUŽBI ZDRAVLJA
18.01.2006. u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana je centralna manifestacija povodom proslave 55.rođendana "Bosnalijeka", eminentne bosanskohercegovačke farmaceutske kuće, koja doživljava svoj vrtoglavi uspon, a čiji se proizvodi mogu naći i u drugim zemljama svjeta.


12.4. - 15.4.06. Kongres hirurga Federacije BiH sa međunarodnim učešćem. Organizator kongresa je Udruženje hirurga FBiH, Mjesto održavanja: Sarajevo BiH. Detaljnije o kongresu

06 i 07. maja 2006. godine u sali "Kulturnog centra Kralj Fahd" u Sarajevu održan je Prvi evropski simpozijum o hidžami. liječenju puštanjem krvi u okviru arapske i islamske medicine. Engleski izraz Cupping, a francuski - ventuza tretmani.

5-7 maja 2006 u Beogradu održana 1. Međunaroda konferenciji o integraciji konvencionalne i tradicionalne medicine - INTEGRATIVNA MEDICINA™ '

1.4.06. Prvi međunarodni bioetički simpozijum: Integrativna bioetika i izazovi savremene civilizacije.Organizator je Franjevačka teologija i "Fondeko" Mjesto održavanja: Amfiteatar Franjevačke teologije u Sarajevu. Program >


03 i 04. juna 2006. godine u Hotel Aqua, Sarajevo, BiH održan je Drugi bazični kurs enteralne i parenteralne ishrane. Sponzori kursa: Novartis, Fresenius Kabi, Bosnalijek, Abbott, Klinička ishrana

CENTAR ZA SRCE
Svečanost povodom otvaranje "Centra za srce" održana je u amfiteatru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu 18. augusta 2006 godine. U novom kliničkom bloku Centar su otvorili Mr.Denis Zvizdić premijer Kantona i Prof.Dr.Faris Gavrankapetanović direktor KCUS-a.

Promocija prvog bh udžbenika iz oblasti kardiologije održana je 14. juna 2006 godne u amfiteatru Parlamenta FBiH. Autori udžbenika su:
Prof.Dr.Amila Arslanagić,
Doc.Dr. Fahir Baraković,
Prof.Dr.Vjekoslav Gerc,
Doc.Dr Zumreta Kušljagić i saradnici.
Detalji sa promocije >>

Promocija knjige "Laser u oftalmologiji" autorice Doc.Dr.Emine Alimanović - Halilović održana je u amfiteatru Kliničkog centra Univerzitata u Sarajevu.

Izdavač knjige je Institut za naučno-istraživački rad i razvoj KCUS-a.


2. kongres gastroenterologa BiH sa međunarodnim učešćem. Održava se od 27. do 30. septembra u hotelu "Tuzla" u Tuzli, BiH. U okviru kongresa održava se i prvi stručni sastanak medicinskih tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji. Detaljnije o kongresu

2. Međunarodni kongres socijalne medicine i javnoga zdravstva. Od 14. do 16. septembra u hotelu "Sunce" u Neumu, BiH. Teme kongresa su: 1. Multisektorijalna odgovornost za zdravlje. 2. Novo javno zdravstvo. 3. Menadžment promjena.

24. septembar, svjetski dan srca. Tim povodom su 22.09.2006. g. Odjeljenje medicinskin nauka ANUBiH i Udruženje kardiologa BiH organizovali simpozijum  "Kardiovaskularne bolesti, sociomedicinski problem današnjice".

 


Treći festival ljekovitog bilja i pripravaka

U Sarajevu se od 20. do 24.septembra 2006 godine održava Četvrti festival meda, pčelinjih proizvoda i ljekovitih pripravaka. Med, polen, matična mliječi, te ljekoviti i prehrambeni preparati na bazi meda, ljekobilje i organska hrana su prezentirani od strane sve brojnijih izlagača. Detalji >>.

Novo na Festivalu>>

Sem proizvođača meda i pčelinjih proizvoda, prisutni su bili proizvođači opreme za pčelarstvo, a izlagane su knjige iz ove oblasti. Uporedo su prikazani proizvodi zdrave hrane proizvedeni u domaćoj radinosti kao i najbolji travari. Proizvodi su svrstani po kategorijama: Pcelinji proizvodi;
Trave čajevi i ljekobilje; organska hrana,


U Istambulu je 2. i 3. novembra održan Drugi internacionalni worshop o neuroendoskopiji. Ova minimum invazivna metoda našla je svoje mjesto u neurohirurškim tretmanima. Svjetski poznati stručnjaci iz neuroendoskopije održače predavanje tridesetorici neurohirurga iz brojnih zemalja svijeta.. Direktor kursa Prof Dr. Memet Ozek šef je dječije neurohirurgije Arcibadem Kozyatagi Hospital u IstanbuluU Banjaluci se od 2. do 5. novembra održan Treći kongres infektologa BiH, koji je okupio više od 150 učesnika iz BiH, Srbije, Crne Gore, Slovačke i Rusije. Teme Kongresa su antimikrobna terapija rezistencija, seksualno prenosive bolesti, intenzivna njega i terapija infektivnog bolesnika, akutne zoonoze i bioterorizam, hepatitis, infekcije centralnog i perifernog nervnog sistema, sepse i endokarditisi i nejasna febrilna stanja. Prethodna dva kongresa održana su u Sarajevu i Tuzli.

Od 9. do 12. novembra 2006. godine u Mostaru je održen Drugi kongres neurologa Bosne i Hercegovine. Na Kongresu su bile prezentirane aktualnosti u etiopatofiziologiji, dijagnostici, epidemiologiji i tretmanu različitih neuroloških oboljenja s multidisciplinarnim pristupom.

Predhodni kongres neurologa održan je Tuzli >>

U Sarajevu jee održan MEDICOP 2006. - tredicionalni Sajam medicinske opreme. Sajam je održan od 17.do 20. oktobra 2006. godine u Skenderiji. Kao i do sada, najviše je izlagača nudilo stomatoošku opremu Slijedi detaljniji izvještaj sa sajma uz prikaza naznačajnijih izlagača.
Prikaz i izvještaji sa prošlogodišnjeg Sajma >>
Reklamne poruke Zdravstvo.com

 


 

 


06 i 07. maja u sali "Kulturnog centra Kralj Fahd" u Sarajevu održan je Prvi evropski simpozijum o hidžami.

Prvi međunarodni bioetički simpozijum: Integrativna bioetika i izazovi savremene civilizacije Beograd.

Drugi bazični kurs enteralne i parenteralne ishrane Sarajevo.

12-15 april U Sarajevu održan Kongres hirurga federacije BiH

2. kongres gastroenterologa BiH Sarajevo.

Laser u oftalmologiji" autorice Doc.Dr.Emine Alimanović - Halilović

 

Kardiologija prvi bh udžbenik iz oblasti kardiologije. Autori su:
Prof.Dr.Amila Arslanagić, Doc.Dr. Fahir Baraković,
Prof.Dr.Vjekoslav Gerc,
Doc.Dr Zumreta Kušljagić i saradnici

 

 

 

 

 

 

 


Search our ads by product:
Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute !
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com ©
1999-2007, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt