Novosti 2010
Novosti 2009
Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |

 
2009

Novosti iz zdravstva i medicine

Promocija knjige "Stabilna angina pektoris" održena je u Sarajevu 21.januara 2010. godine u Kolegijumu artistikumu. Prema riječima samoga autora: " Među bolestima srca i krvnih žila koje i daje predstavljaju najvažniji uzrok smrtnosti kod nas i u svijetu, najčešća je stabilna angina pektoris". Dr. Mehmed Kulić je sa saradnicima objedinio činjenice koje se odnose na ovo učestalo oboljenje i priredio koristan i sveobuhvatan udžbenik.07.april 2010. godine je u svijetu obilježen kao međunarodni dan zdravlja. Dok je prioritet aktivnosti Svetske zdravstvene organizacije u 2009. godini bilo jačanje sposobnosti i spremnosti zdravstvenih sistema vanrednim situacijama. ovogodišnji dan zdravlja ide pod nazivom "Urbanizacija i zdravlje -1000 gradova- 1000 života". Cilj kampanje je promocija politika urbanizacije koje će uzeti u obzir dugoročne i kratkoročne efekte na ljudsko zdravlje, te podrška naporima građanima i gradskim vlastima u njihovim nastojanjima da poboljšaju zdravlje u svojim zajednicama.

Program manifestacije.pdf"Dani zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine“ održani su od 08.06. do 10.06.2010. godine u centru „Skenderija“ u Sarajevu, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva zdravstva. U okviru ove trodnevne manifestacije, u izložbenm dijelu će se predstaviti proizvođači medicinske opreme, farmaceutske kompanije, zdravstvene ustanove i institucije, te nevladine organizacije, a organiziran je i stručni dio održavanjem okruglih stolova, prezentacija i stručnih skupova. U stručnm dijelu manifestacije, prvi dan je posvećen pregledu reformskih procesa koji se provode u zdravstvenom sektoru, drugi dan informatizaciji u zdravstvu, drugoga dana se govorilo o javnom zdravlju, odnosno ranom rastu i razvoju djece, te zdravlju mladih.

Fotografije sa sajma medicinske opreme Program manifestacije>>>

24.04.2010. godine u hotelu "Tuzla" u Tuzli, BiH održan je
PRVI ALKOHOLOŠKI SIMPOZIJ BOSNE I HERCEGOVINE SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM na temu
"SAVREMENI PRISTUPI U TRETMANU ALKOHOLOM UZROKOVANIH POREMEĆAJA"
U radu simpozijuma su, sem stručnjaka koji se bave ovom oblasti iz BiH, učestvovali još i gosti iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Na otvaranju simpozijuma prisutne je pozdravio Predsjednik organizacionog odbora Prof.Dr. Izet Pajević

Program simpozijuma, knjiga sažetaka, fotografije događanja>>>


Osnovano Udruženje alkohologa i stručnjaka za druge ovisnosti u BiH

Drugog dana Alkohološkog simpozija (24. aprila/travnja 2010.godine), na prijedlog Inicijativnog odbora održana je i Osnivačka skupština Udruženja alkohologa i strucnjaka za druge ovisnosti u Bosni i Hercegovini kojoj je prisustvovalo 11 clanova - osnivaca Udruženja. Novoizabrani predsjednik Udruženja Avdo Šakušic zahvalio je osnivackoj skupštini na iskazanoj podršci i povjerenju te ukratko izložio osnovne smjernice i plan rada Udruženja u narednom periodu.

Detaljnije >>


Dolaskom hladnijih dana dolazi i period prehlada i gripe. Virusna oboljenja respiratornog trakta nastaju kada virusi nadjačaju odbrambeni sistem organizma. Zbog toga, jačanjem imuniteta najviše pridonosimo zaštiti organizma od ovih vrsta oboljenja. Novu bojazan izaziva tzv. svinjska gripa, influenza A/H1N1 koja je izazvala pandemiju. Kada je riječ o prehladi i gripi, dokazano je da antibiotici ne pomažu. Ono što možemo uraditi ako smo se prehladili ili dobili gripu, je upotrijebiti lijekove koji će ublažiti simptome, spriječiti nastanak komplikacija i olakšati oporavak organizma.
• Rhinostop brzo i efikasno otklanja simptome prehlade i gripe
• Royal Jelly jača prirodnu otpornost prema virusima koji uzrokuju prehladu i gripu
- CVit jača imunitet i ublažava simptome prehlade i gripe.

01. jula 2009. godine zabilježen je prvi potvrđeni slučaj novoga gripa A/H1N1 u Bosni i Hercegovini.

Svinjska gripa ili gripa A, trenutno je problem koji izaziva strah i veliku paniku na globalnom nivou. Riječ je zapravo, o virusu H1N1, novom virusu koji izaziva oboljenje kod čovjeka. Simptomi su idenični simptomima "obične" sezonske gripe, kao i mjere prevencije i terapija koja se primjenjuje u slucaju oboljenja. Naziv "svinjska gripa" potiče od činjenice da su laboratorijska istraživanja pokazala da su mnogi geni u ovom virusu veoma slični virusima gripe koji se inace pojavljuju kod svinja. Detaljnije >>>

Nagle promjene i pad atmosferske temperature dovode do pojave pehlade, Najčešći simptom je curenje iz nosa, a mogu se javiti i drugi opšti simptomi: glavobolja, drhtavica, pojava temperature, opšta slabost. To mogu biti i početni simptomi gripe. U čemu je razlika prehlade i gripe? Na ova i druga pitanja tražite odgovor. Dr. Merim Omerhodžić: "Protokol tretmana prehlade"


04.05.2010 Svjetski dan astme U cijelom se svijetu prvoga utorka u maju, u organizaciji Globalne inicijative za astmu (GINA), obilježava Svjetski dan astme. Cilj obilježavanje je podizanja svijesti o ovome oboljenju i poboljšanja zdravstvene zaštite oboljelih od astme širom svijeta.
Prvi Svjetski dan astme, obilježen je 1998.godine u više od 35 zemalja, a danas je postao jedan od najvažnijih dana kojim se podiže svijest i obrazovanje o ovoj bolesti. Više o astmi.

19.maj Dan hepatitisa. Svaki dvanaesti čovjek na planeti ima hronični hepatitis B ili hepatitis C što je više nego zaraženost virusom HIV-a ili bilo kojim oblikom raka. Godišnje umire 1.5 milion ljudi. Tokom ratnih razaranja u Bosni i Hercegovini brojni ranjeni su inficirani hepatitisom. Dan hepatitisa je iskorišten da se istakne opasnost od ovog opakog oboljenja kao i da se upute zahtjevi nadležnim za adekvatnijom dijagnostikom i otrkivanjem oboljelih

8.maja Crveni križ, krst, polumjesec obilježava 151 godina od svog osnivanja.


Osnovano Udruženje alkohologa i stručnjaka za druge ovisnosti u BiH

Drugog dana Alkohološkog simpozija (24. aprila/travnja 2010.godine), na prijedlog Inicijativnog odbora održana je i Osnivačka skupština Udruženja alkohologa i strucnjaka za druge ovisnosti u Bosni i Hercegovini kojoj je prisustvovalo 11 clanova - osnivaca Udruženja. Novoizabrani predsjednik Udruženja Avdo Šakušic zahvalio je osnivackoj skupštini na iskazanoj podršci i povjerenju te ukratko izložio osnovne smjernice i plan rada Udruženja u narednom periodu. Detaljnije >>Ovogodišnji sajam meda, pčelarstva, zdrave hrane i ljekovitog bilja održan je u Sarajevu od 15--19.septembra 2010 godine. Tradicionalna lokacija na trgu ispred Ekonomskog fakulteta, okupila je brojne izlagače i posjetioce. Karakteristika ovogodišnjeg sajma bio je veliki broj proizvođača koji su prikazali svoje proizvode: med, pčelinje proizvode, organski uzgojenu zdravu hranu i ljekovito bilje. Također je primjetna sve veća zainteresovanost potrošaća za ovim proizvodima. Naizad možemo konstatovati da smo počeli misliti na svoje zdravlje ! Detaljnije>>

Antraks, crni prišt ili bedrenica je laboratorijski potvrđeni uzrok uginuća 12 krava u okolini Livna i nekolicine u okolini Bihaća tokom proteklih mjeseci.Veterinari napominju da nema mjesta panici, obzirom da se ova bolest i ranije javljala u našim krajevima.
Reklamne poruke Zdravstvo.com

 


KORJENI
MEDICINE I ZDRAVSTVA U BiH

Izet Mašić

 

 

SUFIZAM I PSIHOLOGIJA
Urednik Doc. dr. sci. Izet Zikjri Pajević
Recenzenti Prof. dr. sci. Osman Sinanović i Mr. Ašk Gaši
Naslov originala Sufism and Psychology Copvright © Lynn Wilcox, 1995
Search our ads by product:
Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute !
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com ©
1999-2009, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt