| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |
luk
6.mart.2001

104 GODINE ASPIRINA

Grk Hippocrates, je 400 godina p.n.e. prvi upotrijebio prah ekstrahiran iz kore stabla bijele vrbe u svrhu tretiranja bola i povišene tjelesne temperature. Kora sadži salicin i iz nje je 1829 izolovana acetil salicilna kiselina i dobijen poznati lijek Aspirin.
Obzirom da je aspirin iritirao stomak, njemački hemičar Felix Hoffmann, radeći za fabriku lijekova Bayer, je 1897
napravio manje kiselu formulu. Na današnji dan, 6. marta 1899.godine Hoffman je patentirao svoj novi, poboljšani Aspirin.

1. stoljeće n.e. Bijelu vrbu spominje Grčki hirurg Dioscorides.

2. stoljeće n.e. Vrbu u svojim radovima spominju rimljani Plinije stariji i Galen, filozof i ljekar   .

1832. Njemački hemičari eksperimentišu sa salicinom i kreiraju salicilnu kiselinu..

1897. Felix Hoffmann (slika gore i lijevo), hemičar koji je radio u fabrici lijekova Bayer u Njemačkoj, hemijski sintetizira stabilnu formu acetilsalicilne kiseline . Dobiveni prah je pomogao u liječenju reumatizma njegovoga oca. Kasnije je to postao aktivni sastojak aspirina koji je dobio ime "a" od acetyl - kiseli, "spir"od spirea - biljka (koja je također sadržavala salicin), te "in," uobičajeni sufiks za lijekove.

1899. Bayer distribura aspirin "prašak" ljekarima za tretman njihovih paicjenata i ubrzo Aspirin postaje lijek broj jedan širom svijeta. Kod starijih pacijenta i danas postoji izraz "popiti prašak" za uzimanje bilo koje vrste lijeka.

1900. Bayer uvodi Aspirin topiv u vodi kao prvu ovakvu formu u svijetu.

1915. Aspirin postaje dostupan bez recepta. 1948.godine. Dr. Lawrence Craven, kalifornijski liječnik, primijetio je da niti jedan od njegovih 400 pacijenata, kojima je propisao aspirin, nisu imali srčani udar. Njegova preporuka kolegama i pacijentima je "Aspirin na dan smanjuje mogučnost infarkta srca".

1980. Američka nacionalna agencija za lijekove - FDA odobrila upotrebu aspirina za smanjenje rizika od moždanoga udara nakon TIA (tranzitorna ischemična ataka", odnosno u prijevodu, prolazni napad izuzetno smanjenoga protoka krvi kroz mozak, nazvanoga još i "mali udar". TIA je obično predznak i upozorenje za mogući skori moždani udar.

1982. Britanski farmakolog John R. Vane primio je Nobelovu nagradu iz medicine za otkiće osnovnoga djelovanja aspirina, kao inhibitora sinteze prostaglandina.

HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje
teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2001, by HealthBosnia.com, e-mail medmaster@koming.com. ALL RIGHTS RESERVED.