luk
15.sept 2002.

MEDICOP 2002 - Sajam medicinske opreme

Adresar distributera opreme i potrošnog materijala

U sarajevskoj dvorani "Skenderija" je od 15. do 18. oktobra 2002. godine održan Sajam medicinske opreme i proizvoda. Izlagači iz cijele BiH su predstavili najsavremeniju medicinsku i stomatološku opremu, aparate, potrošni i sanitetski materijal renomiranih svjetskih firmi.
Broj izlagača je bio kao i tokom predhodnih manifestacija MEDICOP-a, dok je broj posjetilaca u izvjesnom padu. Neke od firmi na koje smo navikli da se pojavljuju na ovome sajmu, nisu se pojavile. Ne znamo da li je u pitanju prilično visoka cijena izložbenoga prostora ili se, što je vjerovatnije, radi o "osvojenome" tržištu. S druge strane veći broj novih firmi se predstavilo sa svojim asortimanom.

Od ranije poznati i priznati izlagači i štandovi bili su:MEDICINSKA OPREMA I APARATI
pritisni link MEDICAL doo iz Mostara, kao zastupnih GENERAL ELECTRIC za BiH, je predstavio aparate ove firme koji su u svijetu izuzetno cijenjeni , bilo da se radi o CT, MRI, ultrazvučnim ili drugim uređajima. Jedan od faktora koji opredjeljuju kupce za nabavku pomenutih aparata je dobro razvijena servisna mreža i stalna mogučnost konsultacija sa proizvođačem i njegovim distributerima širom svijeta.
Osobito interesovanje posjetioci su pokazali za VIVID 7, ultrazvučni aparat 21. vijeka. Moćni kompjuter omogučava pohranjivanje i obradu "sirovih" podataka dobijenih preciznim ultrazvučnim sondama. Slika prikazana na ekranu je izuzetnog kvaliteta i data je u vremenu u kom se snima odnosno u "rael time"-u. Rukovanje i upravljanje konzolom ovoga aparata je jednostavno i lahko, iako ima brojne opcije i mogučnosti. Stoga nas ne čudi da je ovaj uređaj, u Štokholmu proglašen revolucionarnim aparatom u dijagnostici.

SIEMENS je na štandu imao obimnu literaturu o svojim poznatim MRI, CT i drugim diijagnostičkim aparatima. Prikazani su MAGNETOM Sonata i Harmony klase, te CT skeneri SOMATOM, čije nove klase nose nježna imena: Emotion i Sensation.
Uobičajeno velik interes bio je ispred štandova sa stomatološkom opremom: Sajmovi su prilika za upoznavanje, ali i razgovor i dogovor među starim znancima i saradnicima.
Na posljednjim manifestacijama ovakve vrste, redovno viđamo ARK doo, zastupnika i distributera ISKRA MEDICAL opreme za fizikalnu terapiju i fitnes. Želeći da svojim pacijentima i klijentima pruže savremeno liječenje, ali i uljepšavanje, fizijatri, fizioterapeuti, kozmetičari i vlasnici salona ljepote, trim i fitnes kabineta, kao i brojni znatiželjnici su bili česti gosti kraj štanda ove firme. Zainteresovani su mogli na licu mjesta isprobati dejstvo pojedinih aparata i upoznati se sa njihovim karakteristikama.

Trebamo spomenuti lijepo uređeni štand Sono medical koja zastupa renomirane proizvođače medison, BERCHTOLD i KARL STORZ.
POTROŠNI I SANITETSKI MATERIJALl:
Zadovoljstvo nam je pričinila i činjenica da Lohmann Rauscher, renomirani proizvođač sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala ima svoga zastupnika u našoj zemlji. To je OVNAK, firma iz Viteza koja je imala jedan od najljepše uređenih štandova, što vidite i na našim fotografijama.

Upoznaćemo se i sa Medical Intertrade koja je u Sarajevu osnovala svoju firmu. Predstavljaće brojne svjetske proizvođače potrošnog sanitetsnog materijala i lijekova.

Tako ulazimo i u polje farmaceutike...

LIJEKOVI, SUPLEMENTI I NADOMJESCI ISHRANI:
Agram89 otvara u Sarajevu biljnu apoteku. Predstavljaće i distribuirati TWINLAB i LIFEtime proizvode. To su poznati američki proizvođači dodataka ishrani, vitamina, minerala, hrane za sportiste i slično.
Mr Ph Verica Gašparević Ivanek, direktor Agram89 apoteke u R Hrvatsko,. koju vidite na slici lijevo sa predstavnikom pomenutih američkih firmi za Evropu, obećala je blisku saradnju.
Magistra Verica je u više mahova pisala i piše o korištenju suplemenata kao dopune terapiji ili kao prevenciji pojedinih oboljenja.
Obzirom na sve veći interes naših čitalaca za dodatnim načinima liječenja, sigurno će biti interesantno pročitati i njene članke.
Oktal Pharma također ima brojne farmaceutike: od vitamina, minerala, do preparata za njegu kože, sluznica respiratornih organa, očiju. Njihovo predstavništvo je otvoreno u Sarajevu.

HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje
teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2001, by HealthBosnia.com, e-mail medmaster@koming.com. ALL RIGHTS RESERVED.