| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |
luk
18.okt. 2002.

Povodom 18. oktobra, svjetskoga dana menopauze

Povodom 18. oktobra, svjetskoga dana menopaze, prestavništvo Novo Nordisk za BiH nam je proslijedilo sljedeću informaciju:

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako će do 2030. godine 1,2 milijarde žena biti u dobi od pedeset godina ili više, što je gotovo trostruko više nego 1990. godine. Sve veći broj tih žena može ocekivati da će živjeti još nekoliko desetaka godina nakon menopauze. Produženje života, medutim, nosi dramatičan porast učestalosti bolesti i stanja koja mogu biti povezana s prestankom stvaranja estrogena u srednjoj životnoj dobi.
U povodu Svjetskoga dana menopauze Internacionalno društvo za menopauzu poziva na aktivnost u edukaciji žena o zdravstvenim posljedicama menopauze. "Svjetski dan menopauze, 18. oktobar, ustanovljen je u čast ženama, a njegovim obilježavanjem skrećemo pažnju svima kako milioni žena u svijetu, svakodnevno ulaze u tu fazu života, iako mnoge još ne razumiju njene zdravstvene posljedice", rekao je profesor Wulf Utian, predsjedajući Vijeća nacionalnih društava za menopauzu.
U povodu Svjetskoga dana menopauze svaka je država pozvana da zdravstvene potrebe žena u menopauzi ugradi kao bitnu stavku u zdravstvena istraživanja i javne zdravstvene programe, sa svrhom da se ženama pomogne u otklanjanju neugodnih simptoma koji mogu nepovoljno utjecati na poslovnu aktivnost i kvalitetu života. S druge strane, aktivan pristup menopazi može doprinijeti smanjenju učestalosti osteoporoze, bolesti srca i krvnih žila, raka debelog crijeva i ostalih bolesti i stanja koja su u vezi sa spolnim hormonima.

Obilježavajuci Svjetski dan menopauze, Hrvatsko društvo za menopauzu objavilo je prvi broj svoga glasnika naslovljena "Vrijeme promjene". Glasnik s korisnim i novim informacijama za žene koje primjenjuju hormonsko nadomjesno liječenje ili tek ulaze u promjenu možete pronaci u čekaonicama liječničkih ordinacija. Uz to, u četvrtak, 17. listopada, od 12-14 sati na pitanja vezana uz menopauzu, odgovorat ce uživo predsjednik Hrvatskog društva za menopauzu prof. dr. Srećko Ciglar u Internet-chatu

HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje
teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2001, by HealthBosnia.com, e-mail medmaster@koming.com. ALL RIGHTS RESERVED.