| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |
luk
20.nov 2002.

U prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu, promovisana je knjiga IMUNOLOGIJA, grupe od 68 autora. Izdavač knjige je Evropski Centar za mir i razvoj Univerziteta Ujedinjenih nacija. Urednik je Prof.dr. Jasmina Ljaljević. Autori iz Bosne i Hercegovine su Prof Dr Zehra Dizdarević i Prof. Dr. Hasan Žutić.

Prof.dr. Zehra Dizdarević je u obraćanju prisutnim izjavila: " Da bismo razumjeli kliničku imunologiju, moramo prihvatiti i razumjeti 7 temeljnih imunoloških pojava:
1. Prepoznavanje svih antigena
2. Razlikovanje vlastitog i tuđega
3. Ustrojstvo antigena tkivne podudarnosti
4. Visoka aloreaktivnost
5. Spregnutost imunološkog prepoznavanja
6. Imunološki odgovor - kontrola imunološke reaktivnosti
7. Funkcija timusa
Rasprava o 7 imunoloških pojava neće nam samo pomoći pri upoznavanju 7 temeljnih imunoloških pojmova, nego svaki imunolog o njima mora imati jasnu sliku i vlastito mišljenje i mora ih na neki način uključiti u raznišljanje o svakom imunološkom pitanju U takvoj prilici, svaki irmunolog iz postojeće zalihe podataka gradi vlastitu sliku nekoga detalja o kojem se raspravlja ili pak potpunu sliku funkcionisanja imunološkog sistema.
Stoga je razumljivo da se mišljenja različitih stručnjaka katkada i vrlo razlikuju.
Bitno je, međutim da svako u svoju sliku uklopi svih ovih 7 imunološkihi pojava, koje sa stanovišta imunologa čine nedjeljivu cjelinu. Tek tada se može raspravljati o razlikama pojedinih stručnjaka, a da te razlike ne narušavaju integritet nedjeljivosti.

Ove činjenice su potkrijepljene na ovih 1500 stranica kliničke imunologije, koja je napisana u 2 toma, 6 poglavlja, sa impozantnim učešcem od 68 autora, koji su ne samo vrhunski stručnjaci i pedagozi nego i odlični poznavaoci svoje discipline sa iskusvom u praktičnom radu, bilo u laboratoriji, bilo sa bolesnicima.
Prof.dr. Jasmina Ljaljević, dugogodišnji saradnik autora, kao glavni i odgovorni urednik, omogućila je da klinička imunologija vidi svjetlo dana, te da premosti barijere rata, jer nauka nema granica, a da ista posluži studentima, ljekarima opće prakse, ljekarima na specijalizaciji, specijalizantima, subspecijalizantima, postdiplomcima i drugim zainteresiranim.

Kao jedna od autora, skupa sa svojim saradnicima u ovoj veoma dragocjenoj knjiizi, zahvaljujem se što mi je omogućeno da budem dio toga."

Urednik Prof.dr. Jasmina Ljaljević zahvalila se autorima na saradnji

Prisutne na promociji je, između ostalih, pozdravili: direktor Kliničkog cenra Univerziteta u Sarajevu Doc Dr Faris Gavrankapetanović,
Dr Vojin Šulović, član SANU, koji je ujedno bio i jedan od autora.

Detalji nakon promocije:
 
 
 
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje
teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2001, by HealthBosnia.com, e-mail medmaster@koming.com. ALL RIGHTS RESERVED.