Novosti 2008

07.03.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

NJEMAČKE VLASTI IZVJESTILE O PROBLEMIMA SA HEPARINOM

WASHINGTON (epssa-ap) – Zabrinutost oko upotrebe razrjeđivača krvi proširila se i na Njemačku, nakon što su jučer farmaceutske regulatorne vlasti primile izvještaje o pacijentima koji su se razboljeli nakon što su primili terapiju.

U međuvremenu je FDA zatražila od svih američkih proizvođača heparina da testiraju lijek kroz dvije nove procedure.

Kompleksni testovi, nuklearna magnetna rezonanca, spektroskopija i kapilarna elektroporeza, jedini su načini za otkrivanje da li lijek sadrži mogući kontraproduktivni sastojak.

Zamjenica komesara FDA, dr. Janet Woodcock, obavjestila je da će agencija objaviti instrukcije za korištenje testa na web stranici.

Do četvrtka, federalni istraživači su bili fokusirani samo na Heparin kojeg proizvodi Baxter Inc. Međutim, heparin ovog proizvođača nije bio upotrijebljen u slučajevima dvije odvojene navale alergijskih reakcija pacijenata u Njemačkoj. Njemačka je izvjestila o manje od 100 slučajeva pacijenata koji su doživjeli oštre alergijske reakcije i šok, ali nije bilo smrtnih slučajeva.

Službenici FDA odbili su da odgovore na pitanje da li neprerađeni sastojci za sumnjivi njemački heparin dolaze iz Kine, izvora iz kojeg su došli materijali upotrijebljeni za proizvodnju kontaminiranog heparina u SAD.

Većina osnovnih sirovina za proizvodnju heparina u svijetu dolazi iz Kine.
U posljednjih 6 mjeseci više od 30 kineskih kompanija prodavalo je osnovne sastojke za heparin na biznis web stranicama.

„Radimo najbrže što možemo kako bi analizirali potencijalni uticaj na američko i ostala tržišta“, izjavila je Deborah Autor , direktorica u centru za procjenu i istraživanje lijekova.

U prvoj polovini protekle godine Kina je izvezla supstance za proizvodnju heparina u 42 zemlje, kako se navodi u izvještaju kineske komore za uvoz i izvoz lijekova. Većina proizvoda heparina iz Kine izvezena je u Njemačku oko 13 tona, dok je 11 tona poslano u Francusku i oko 10 u SAD.

Kemikalije

BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

MOŽDANI UDAR